...kuchyňské linky

Marokánky

09.12.2017 16:16
Ze všech druhů vánočního cukroví mám nejraději marokánky, takže je od dětství přede mnou museli schovávat. Ostatní druhy jsem nechával nepovšimnuté, a tudíž jsem nechápal, proč se peče tolik druhů, když by stačil jeden v dostatečném množství. Až po dlouhých letech jsem seznal, že plné vánoční...

Nejrychlejší jablečný koláč

19.11.2017 12:00
Poslední dobou, čím častěji vařím, tím méně experimentuji, takže nemám o čem psát. Rutina ubíjí fantazii. Oblíbených jídel se ale člověk těžko vzdává. Třeba obrácený jablečný koláč. Je prostě skvělý, a navíc rychlý tak, že ho lze podávat nečekané návštěvě už za půl hodiny od jejího příchodu. Stačí...

Panenka s celerem a kávou

30.07.2017 12:00
Televize je dnes plná všelijakých kuchařských show, a v jedné jsem viděl kombinaci, která by mě vskutku nenapadla. Celer a mletá káva. Káva povzbuzuje a celer prý taky. Možná někdo chtěl účinky zdvojnásobit. Zvolil jsem to tedy jako doplněk grilované panenky. Jako hlavní přílohu jsem pro jistotu...

Předkrm v listovém těstě

24.06.2017 12:00
Když je doma listové těsto, dá se připravit efektní a rychlý předkrm. Z těsta nejprve vyrobím košíčky. K tomu je potřeba vykrajovací okruží. Dalo by se možná použít i školní kružítko, ale nezkoušel jsem to. Na sebe položím vždy tři stejné čtverce těsta, přičemž ty horní dva mají vykrojený...

Zapečené bucatini

14.05.2017 12:00
Italské macaroni nebo tenčí bucatini uvařím v mléce s kusem celeru. Pochopitelně al dente, neboť se těstoviny budou ještě zapékat. Proč celer nevím, nějak mi padl pod ruku a chtěl jsem mléko něčím ochutit. Současně si připravím ragú. Mini žampióny nakrájím a přidám i jedno portobello, což...

Zabaglione

30.04.2017 12:00
Oč tajemněji tento italský pokrm zní, o to jednodušší přípravu představuje. A jsou-li doma aspoň čtyři vejce, má člověk v podstatě většinu toho, co potřebuje. Ve Francii se mu říká sabayon, a jde vlastně o žloutkový krém s dezertním vínem. Většinou se kombinuje se sezónním ovocem a nějakou...

Moje první makronky

20.02.2017 12:00
Měl jsem napsat „první a poslední pokus o makronky“, neboť - jak dokládá i připojené foto – tvar těchto legendárních francouzských laskomin je poněkud splasklý, o hladkém a lesklém povrchu jsem si mohl jen nechat zdát. Ne že by se nedaly jíst, ono na bílcích, cukru a mandlích s kávovým krémem...

Kuřecí stehna s kus-kusem

29.01.2017 12:00
Když maso přinesu z obchodu, jsem zvyklý s ním hned něco provést, aby se neskladovalo v papíru nebo plastovém obalu. Někdy ho rovnou krátce podusím, jindy ho naložím podle toho, co s ním dále zamýšlím. Kuřecí stehna vykostím a marinuji přes noc v olivovém oleji, tymiánu,...

Kuře s pečenou plněnou dýní

15.12.2016 12:00
Mám rád jídla, kde lze maso i příloha připravují společně, ušetří to nádobí i energii a potraviny si navzájem vymění šťávy a vůně. Kuře rozpůlím, osolím a opepřím a jinak s ním neprovádím žádné složitosti. Peču ho v troubě ve větším pekáči s trochou oleje a másla. Dýni Hokaido...

Jablečná tartaletka

15.11.2016 12:00
Podzim přeje všelikým jablečným pokrmům, z nichž je řada docela efektních a přitom jednoduchých. Francouzské tartaletky se pečou z křehkého těsta v nízkých malých formách kulatého tvaru. Výhodou malých formátů je i nezanedbatelná skutečnost, že se do nich mnohem snáze umisťuje...