Marokánky

09.12.2017 16:16

Ze všech druhů vánočního cukroví mám nejraději marokánky, takže je od dětství přede mnou museli schovávat. Ostatní druhy jsem nechával nepovšimnuté, a tudíž jsem nechápal, proč se peče tolik druhů, když by stačil jeden v dostatečném množství. Až po dlouhých letech jsem seznal, že plné vánoční spokojenosti dosáhnu tak, že si marokánky upeču sám. Takže vezmu čtvrt litru mléka, 16 dkg másla, 26 dkg kandované pomerančové kůry, 26 dkg mandlí, 20 dkg cukru a 6 dkg hladké mouky a vše smíchám ve vodní lázni. Mandle jsou loupané a nakrájené na plátky, kůra bývá k dostání už nakrájená na malé kostičky. Pomocí dvou lžic vytvářím hromádky na plechu pomazaném máslem a vysypaném moukou. Střed hromádky možno ozdobit kouskem kandované višně. Je třeba počítat až s dvojnásobným zvětšením plochy marokánky. Kdo preferuje menší placatost, ubere mléka a másla, ev. přidá mouky. Z této dávky se připraví tři plechy, které setrvají v troubě zahřáté tak na 160 stupňů asi 15 minut. Pečení nutno hlídat. Já mám raději marokánky víc do hněda, kdy cukr s máslem pěkně karamelizuje. Výtvory z plechu sundávám až po vychladnutí. Spodní stranu marokánek je možné natřít rozpuštěnou čokoládou, ale zvládám konzumaci i bez této finální úpravy.

 

 

Zpět