Croissant či koblihu?

Ráno mívám chuť na croissant, čistý, neplněný, ale v regálech pekařství jsou jen koblihy. Bral bych i ten, co se peče z mraženého polotovaru. Lehký croissant voní máslem a je uzpůsoben tomu, aby se trhal a ukusoval po kouskách ke kávě nebo aby se do ní přímo namáčel. Kobliha je smažená, těžká a není uzpůsobena rozměrům úst. Musíte ji složitě ukusovat a upatláte se náplní i cukrem, jímž bývá posypána. Srovnání mi připadá přímo symbolické. Rozdíl mezi croissantem a koblihou je obrazem rozdílu mezi Paříží a Prahou, mezi Francií a Českem. Ale bylo hůř. Byly doby, kdy nebylo co srovnávat, kdy jsme ani netušili, že croissant existuje a jak chutná. Nemyslím však, jako někteří, že se žilo líp, když jsme srovnání neměli.

Ale o tom jsem nechtěl psát. Ranní chuť na croissant v sobě nese i představu, že si pro něj dojdete do boulangerie na rohu ulice, nebo se posadíte do kavárny o kus dál, kde vám k němu přinesou i kávu s trochou smetany. A boulangerií a patisserií, jakož i kaváren, je v Paříži tolik, že k jejich poznání by nestačil celý život. Každoročně pekaři mezi sebou soutěží o nejlepší Baguettu s velkým "B", nejlepší Croissant s velkým "C". Vítězové se pak samozřejmě titulem pyšní ve výkladní skříni a co je důležitější, pečlivě si hlídají kvalitu. Z těch tisíců "ostatních" boulangerií a patisserií mi uvízla paměti třeba La Fournée d´Augustine v příjemné ulici Raymond Losserand. Mají tu i zajímavé, několikrát denně doplňované speciální chleby ochucené například pistáciemi, meruňkami nebo chorizem. Jejich čerstvou tenkou baguettu slupnete dřív, než dojdete na metro Pernety. Dobré francouzské pečivo je velké umění. Můžete se mu naučit třeba v kurzech pořádaných Ecole de Boulangerie et de Patisserie, která působí v pařížské části Bercy už od roku 1929. Najdete ji v rue des Pirogues poblíž nádherného parku.

Nedávno mi žena koupila dva croissanty a připravila je na ráno. A já je doma zapomněl. Šel jsem smutně do práce a ve stanici metra Andrej Babiš osobně rozdával předvolební koblihy. Nevzal jsem si. Přinejmenším ze dvou důvodů. Kdyby ovšem Babiš rozdával croissanty, měl bych morální problém.