Na kávu do Kumbálu
Říká se tomu sice dozvuk, ale jde spíš o dochuť, o dlouho přetrvávající příjemný pocit na jazyku a patře, jenž zůstává i poté, co spolknete poslední hlt něčeho. Třeba kávy. Dobré kávy, pochopitelně. Kdykoliv odcházíme z Kumbálu s tímto slastným dozvukem, praví moje žena, že bych měl o malém bistru, kavárně, vlastně mléčném baru napsat krajničku. Pochvalnou.
Ne že by to Kumbál potřeboval. Stabilní kruh štamgastů v průběhu dne stačí zaměstnat tři servírko-baristky, jež si možná najdou krátkou pauzu v mezičasech, než snídaňovou partu vystřídají maminky s dětmi, nebo než odpolední manažery s noutbuky nahradí studentské srazy. Kumbál neoplývá velikostí, v prostoru o málo větším než bývají bytové kumbály najdete celkem dvacet míst k sezení. Ale vedle sedících hostů se tu protočí stejné nebo větší množství pospíchajících. Sice někam pospíchají, ale ne natolik, aby to zvládli bez kávy do kelímku. Občas se stává, že pomalu nemůžete otevřít dveře, jak se před pultem hromadí "kávu-s-sebou" štamgasti ze sousedství, jimž se navíc pod nohami motají děti a psi. Ač se často zdá, že je beznadějně obsazeno, kdykoliv sem přijdeme posedět, nějak se to během pár minut vyvine, že se vždycky nějaké místo najde. Nevím, díky jakému kouzlu to funguje.
Kavárnu a mléčný bar na rohu Heřmanovy a Janovského v pražských Holešovicích otevřeli manželé Zamrazilovi v roce 2006 a až na pár drobností to tu vypadá pořád stejně. Od počátku tu připravují jednodruhovou kolumbijskou arabiku, kterou jim dodávají pražírna Balírny Praha Holešovice. S druhy kávy tu neexperimentují, tu svou jedinou umí připravit dokonale. K ní se hodí domácí zákusky, koláče, ale třeba i čerstvé housky se šunkou nebo sýrem. Pražák zvyklý z centra na kávu v ceně okolo sedmdesáti korun je mile zaskočen tím, kolik zaplatí v Kumbále. Zamrazilovi stále drží nízké ceny, protože "káva by neměla být luxus", jak tvrdí Anna Zamrazilová. Dodávám, že v Itálii dokonce je základní lidským právem.
A víte, proč se ke kávě dává sklenka vody? Abyste si po kávě vypláchli jako u zubaře? Ne, přesně naopak. Abyste si vodou vyčistili ústa předtím, než ochutnáte ten božský nápoj. Po posledním doušku kumbálovského espressa nikdy nepiji vodu ani jiné tekutiny. Alespoň ne hned. Přece nezruším ten dlouhý kávový dozvuk!