Tržiště

16.06.2013

Všechna tržiště, nejsou-li umělá, mají své kouzlo a napoví o životě města mnohem víc než některé pamětihodnosti. Až na ta naše. Proč ne u nás? Teprve se vzpamatováváme a hledáme tvář trhů? Technicky na trzích vlastně nic není. Stánek, deska na nožičkách a nějaká plachta nad tím. Nebo stabilní místo v kryté hale. Prodavač, trhovec. Potraviny, květiny - nic jiného by dle mého názoru nemělo být na trzích prodáváno. K čemu ty bavlněné hadry z Číny, padělané značkové kabelky a další cetky neznámého původu? Jenže pak je zde ještě něco, co vnímáme, hned zachytíme nebo naopak postrádáme, ale neumíme popsat. Atmosféra. Třeba jen šibalský úsměv prodavače s náznakem flirtu. Překřikování se v nabídkách, z nichž ale zní spíš radost ze života, než snaha prodat za každou cenu. Úhledně poskládané ovoce a zelenina s citem pro barvy. Možná ze všeho nejvíc poctivá práce vyzařující z čerstvých plodů a voňavých bylinek.

Trhy nic nemaskují plastovými obaly či speciálním nasvícením, v němž i zamřelá flaksa vypadá jak čerstvé mléčné telecí. Nearanžované maso, vepřové, skopové, hovězí či drůbeží ač čerstvé, ovšem nikdy nevypadá moc vábně. Je to jen hromada svalů a krve. Mám proto raději trhy rybí. Ryby, i mrtvé, ulovené či naporcované si zachovávají glanc, vzhled a úroveň. Masožravý estét by měl jíst jen dary moře. A ovšem ovoce a zelenina. Aby vegetarián nemusel trpět, bývají tyto trhy od masných odděleny. Třeba na Mauriciu, kde se mísí mnoho náboženství, mezi nimiž jsou některá hodně vegetariánská. Dvě starobylé kryté haly v Port Louis od sebe dělí ulice.

Přiznám se, že jsme začali v posledních letech jezdit do zahraničí, ať už na vlastní pěst, nebo s cestovkou, vždy bez polo- či jiné penze. Důvod je jediný: chceme si konečně užít chození po trzích nejen s foťákem (což ostatně tady nikdo rád nevidí), ale i s košíkem či nákupní taškou. Vychutnat si zboží nejen pohledem, ale i skutečně. Když totiž nakupujete něco čerstvého a voňavého k obědu či večeři, poznáte ten správný trh podle toho, že vám přibalí i trochu té atmosféry. A nevadí-li vám vaření, nebo vás dokonce baví, získá takový pobyt v cizině ještě další rozměr.