Rok kulajdy

17.01.2021

Každý rok je celosvětově něčím významný, někdy ho vystihuje více různých událostí, fenoménů či vlivů. Málokterý z posledních desítek let měl ale tak jednoznačný sjednocující prvek jako ten 2020. Covid-19, koronavirus. Jeho pandemie pohltila vše. A že rok 2020 bude navždy rokem koronavirovým, bylo jasné dávno před jeho skončením. V osobní rovině bývaly roční bilance různorodé stejně jako jsou různorodé osudy lidí. V případě letopočtu 2020 ale lze tvrdit, že koronavirus se dostal na první místo i v soukromých životech. Pod tlakem nepřetržité mediální masáže může být člověk šťasten, že rok přežil a že většině z nás nepřinesl nic horšího než domácí vězení.

Že se svět 2020 změnil, jsem si uvědomil ani ne tak v smršti čísel a negativních zpráv o pozitivních lidech, ale jednou v létě, když jsme v rámci povolených vycházek šli lesní pěšinou. Uprostřed mechu a listí ležela bleděmodrá chirurgická rouška. Dnes nic zvláštního. Ale rok předtím bych byl na výsost udiven. Kde a jak se tu vzala? Šel sem snad nějaký zapomětlivý chirurg rovnou od operace uklidnit si nervy? Další šílené dedukce by určitě následovaly, ale v roce 2020 jsem to vzal jako běžnou věc, možná jsem si automaticky zkontroloval, jestli mám svou roušku po ruce, kdyby byla potřeba.

Jak pořád tvrdneme doma, pochopitelně se tam i stravujeme víc než kdykoli předtím. Vlastnoručně. A co pořád vymýšlet nového na talíř? Zároveň se u nás začal projevovat jeden z rysů stárnutí, jímž je návrat dětských chutí. Pokrmy, které člověk znal z raného mládí, si obvykle ve školní jídelně tak znechutil, že odpor k nim přetrval až do středního věku. Všeobecně se k zatracovaným jídlům školních vyvařoven řadí koprová nebo rajská omáčka, znojemská pečeně, šunkofleky nebo španělský ptáček. Teprve později našinec těmto krmím zase přichází na chuť. A tak vliv stárnutí a koronaviru u nás vyústil v pravidelnou přípravu a konzumaci kulajdy. Zkoušeli jsme i podkrkonošskou verzi lidové polévky, tzv. kyselo, ale nesetkalo se s úspěchem. Kulajda s houbami, bramborou, koprem a zakysanou smetanou ovšem rok 2020 ovládla. Variantu se zastřeným vejcem nedělám, zastírání se mi nedaří v životě ani ve vaření. Kdykoliv se ovšem na trhu objeví čerstvý kopr, neváháme a dokoupíme ostatní ingredience.

Kdybychom roku 2020 chtěli postavit pomník, jako že si to vůbec nezaslouží, měl by podobu hrnce s kulajdou. Na podstavci by se skvěl nápis "Hlídáš si to?". Jedná se o naši rodinnou hlášku roku, jež souvisí s mým častým vařením. Zazněla kdykoliv, když jsem se vrátil z kuchyně k nějaké duševní činnosti, a na plotně či v troubě probíhala bez dozoru tepelná úprava čehokoli.

Kdyby nebyla zavřená divadla, mohli jsme místo vaření jít na operu. Třeba Aida je prý cool. Cool Aida.